‘Folk har aldri hørt om ordet’: Planlegg å takle endometriose

Forbundsregeringen har lovet å løfte lokket på den “stille epidemien” av endometriose, og redegjør for planen om å utdanne leger, lærere og arbeidsgivere om den smertefulle tilstanden som rammer 700.000 australske kvinner.
På mandag vil helseminister Greg Hunt utgjøre utkastet til nasjonal handlingsplan for endometriose og ringe for offentlig innsats, og sier at han var “fast bestemt på å gjøre mer for å støtte pasienter og oppfordre folk til å få sitt ord”.

For lider, som Tara Smith fra Revesby, var utviklingen en “lettelse” og dypt oppmuntrende.
“Noen dager er det som en intens periode smerte, men når det er vondt, er det som om noen har pakket opp alle mageorganene i tannhjul og trekker på det tett,” sa 22-åringen.
“Det er mye utdanning som må gjøres, men jeg er takknemlig for at de jobber hardt for å takle problemet, fordi så mange mennesker aldri har hørt om ordet.”

Forårsaker svekkende smerte

Utkastet til rapport består av tre prioriterte områder: bevissthet og utdanning, klinisk ledelse og omsorg og forskning. Årsaken til sykdommen er fortsatt uklar og det er ingen kjent kur.
Endometriose er beskrevet av eksperter som en “silent epidemi”, en tilstand der celler som ligner en kvinnes livmor vokser i andre deler av kroppen, forårsaker svekkende smerte.

En av ti kvinner har smertefull sykdom, og selv om det ikke finnes noen kur, finnes det behandlingsmuligheter.

Rapporten anerkjenner endometriose har blitt historisk underkunnet blant leger både publikum og dermed underdiagnostisert. Det kan ta så lenge som 12 år å få en diagnose.
“Noen undersøkelser indikerer at tilstanden er mer vanlig enn brystkreft, prostatakreft og diabetes,” sier rapporten.

“Det kan påvirke alle kvinner og jenter, uansett alder, bakgrunn eller livsstil.”
Det citerer lider, med en kvinne som heter Anna, og sier at hun hadde “blitt fortalt alt fra at det var et fordøyelsesspørsmål for [å være forårsaket av] gluten”.
En kvinne ved navn Laura viste at på et sykehus “sa doktoren” Hvordan staver du det? “Og jeg husker å ligge der og tenkte:” Hva gjør jeg her? Han vet ikke engang hvordan han skal stave det. ”
Rapporten anerkjenner at “endometriose koster milliarder i helsetjenester, fravær og tapte sosiale kostnader og økonomisk deltakelse”.

Lider har fortalt Fairfax Media at de føler at de må skjule smerten på jobben for å unngå å se svak ut. En kvinne presset seg så langt at hun svimte.
Utkastet til plan sier at arbeidsstedsspesifikke materialer skal utvikles for å utdanne arbeidsgivere om forekomsten og virkningen av sykdommen og gjøre dem i stand til å støtte berørt personale.

Offentlige folkeavtalen

I utdanningssfæren står det at ungdoms- og seksuell helse-læreplaner bør oppdateres for å lære elevene om symptomene på endometriose og relaterte forhold som adenomyose.
Samlet sett sier det at endometriose ‘synlighet i det offentlige liv skal forbedres til å sikre at endometriose (‘ endo ‘) kommer inn i den offentlige folkeavtalen.
I det medisinske samfunnet står det enkle og standardiserte verktøy skal utvikles for at legene lettere kan diagnostisere pasienter og utarbeide en handlingsplan.

“Vi legger veien, neste generasjon trenger ikke å gå alene”

Det sier også at grunnleggende data skal begynne å bli fanget – gjennom “apper, bildeopptak og prosessering, datamaskinbaserte spørreskjemaer, rekordkoblinger, sentrale databaser, etc.”.
Donna Ciccia, administrerende direktør i Endometriosis Australia, sa at fremgangen i det siste året har vært “fenomenal” og oppfordret alle som er berørt av sykdommen til å gi tilbakemelding gjennom den offentlige høringsprosessen.
“Vi legger veien, neste generasjon trenger ikke å gå alene. Først snakket bare en håndfull kvinner om det, men nå med sosiale medier og på nettet, har vi en større stemme, “sa hun.
“Internasjonalt er dette banebrytende. Jeg vet i Amerika, de ser virkelig på oss i skinnende lys på emnet. ”
Utkastet til plan ble utviklet med endometrioseforskere, klinikere og pasientforesatte tidligere i år og har støtte fra alle stats- og territoriumhelseminister.

I fjor skapte en toparts gruppe av føderale parlamentsledere, inkludert Gai Brodtmann og Nicolle Flint, den parlamentariske Venner for Endometriosis Awareness Group.
I desember utstedte Hunt en formell unnskyldning til sufferers, og sa at “tilstanden skulle ha blitt anerkjent tidligere på en kraftigere måte.”
Ms Smith sa: “Jeg tror at mange kvinner har lenge lidd i stillhet, og jeg er veldig spent på utviklingen som kommer.”

Theme: foundation-css-framework by ioTheme.