Diagnose

Det er en signifikant diagnostisk forsinkelse av endometriose fordi symptomer på sykdommen ikke er lett gjenkjent i primærhelsetjenesten – eller til og med av kvinner selv.
Endometriose kan bare diagnostiseres via laparoskopi med “visuell inspeksjon” med mindre sykdom er synlig i skjeden eller andre steder [1] – men kirurgen som utfører denne prosedyren trenger å vite hva han / hun ser etter [2] – faktisk: forekomsten av diagnosen endometriose er ned til nysgjerrigheten til kirurgen og patologen som undersøker biopsien.

I dag er det ingen enkel test som kan brukes til å diagnostisere endometriose, noe som kan være årsaken til at det er en diagnostisk forsinkelse på opptil 12 år i enkelte helsetjenester.

For tiden er den eneste pålitelige måten å definitivt diagnostisere endometriose ved å utføre en laparoskopi og å ta en biopsi av vevet. Dette er det som kalles “gullstandarden”.

Dette er imidlertid en dyr, invasiv prosedyre. Videre, hvis kirurgen ikke er spesialist i endometriose, kan han / hun ikke gjenkjenne sykdommen, noe som kan resultere i et “negativt” resultat (det vil si at du kan bli fortalt at du ikke har endometriose, selv om du gjør det fordi kirurgen var ikke i stand til å visuelt gjenkjenne sykdommen, og hvis det ikke ble tatt biopsi). Og ikke alle vil ha kirurgi.

Dette gjør diagnosen endometriose en utfordring, og derfor bør en erfaren gynekolog kunne gjenkjenne symptomer som tyder på endometriose ved å snakke med kvinnen og få en historie om symptomene hennes. For at dette skal være effektivt, er det viktig at kvinnen er ærlig med sin lege om alle symptomene og mønsteret til disse.

Hvis du vil diskutere symptomene dine hos en lege, kan du forberede deg på denne konsultasjonen ved hjelp av dette nedlastbare hjelpemiddelet. Det fremhever spørsmålene legen din kan spørre deg om:

»Din første konsultasjon

Fyll ut spørsmålene, snakk dem med legen din, og ved å bistå henne / henne ved å vurdere symptomene og svarene dine, kan du sammen bestemme riktig behandlingsplan for deg.

»Hvordan finne en spesialist i endometriose | 10 ting å vurdere om behandlingen din

Test for endometriose?
Det er tester, som gynekologen kan utføre. Disse inkluderer:

ultralyd
MR-skanning
CA125
Gynekologiske undersøkelser.
Ingen av disse kan definitivt bekrefte endometriose (selv om de kan tyde på sykdommen), og de kan heller ikke definitivt avvise tilstedeværelsen av endometriotiske lesjoner / cyster.

Det faktum at det ikke finnes en ikke-invasiv, endelig diagnostisk metode for endometriose er så frustrerende for klinikere som for kvinner med sykdommen.

Theme: foundation-css-framework by ioTheme.